售楼处创新的立面手法——透明+缕空

 

街景(拍摄:曾江河)

东原·印未来生活体验中心位于杭州西溪国家湿地公园西侧,面朝五常湿地公园,坐拥群山。

Text description provided by the architects. Dowell Future Impression is located in the west of Hangzhou Xixi National Wetland Park, facing Wuchang Wetland Park while sitting mountains.

立面(拍摄:曾江河)

生活体验中心不仅仅是一个普通的销售中心,是东原印未来的缩影。它初期用作销售中心,但后来增加了一个地下空间,一楼大堂和二层轻餐饮等。设计初期摒弃过度修饰,所见即所得,让业主真切体验未来的生活场景。

The life style center is the epitome of Future Impression Estate more than an ordinary sales center. It is initially used as the sales center but later added an underground Our Space, a ground floor lobby and an upstairs light meal space. The original intention is abandoning excessive modifier, that is what you see is what you get. The multifunction help to establish great vision of Future Impression.

坐迎八方,坦然而入。引然而上,淡然而观(拍摄:曾江河)

轻衫暖阳,远近相宜。微叹诗意,默许未来(拍摄:孟令君)

设计理念源于对建筑,水镜和景观三者关系的阐释:“遇山则仰,以观高原;遇水则俯,以赏平远”。湖光山色激发了创新的立面手法——“远观山景,近触行知”。回家动线穿过一片如镜的水面,水面宛若基石,体验中心坐落其中仿若生长其上。

The design concept comes from architects’ understanding of the relationship among architecture, water-mirror and landscape. Therefore, taking the inspiration of “Look up at a peak with awe to enjoy elegant scenery, look down to a stream with appreciate to admire wide universe,” the innovative facade approach is encouraged by the natural beauty of lakes and mountains, in other words “View a mountain at a distance, touch its meaning within heart.” To achieve that, the way home is designed to cross water. The mirror-like water works as cornerstone, which breeds the whole building.

局部(拍摄:曾江河)

瓦(拍摄:曾江河)

走进大堂,楼梯的围合曲线灵感来自于莫比乌斯环。纯粹的空间被赋予了强烈的艺术氛围。

Walking into the lobby, the enclosed curve of the stairway roots in Mobius Band. Pure space is given forceful artistic atmosphere.

大堂(拍摄:孟令君)

窗景(拍摄:啊光)

透明和缕空元素构成了地下一层中的空间界限,以创建完整而交错的空间体系。同时,木材和混凝土与绿植及书籍相迎合,旨在完成动静空间的转换。

Transparency and piercing sets space boundaries in the underground Our Space to create a complete interlaced spatial system. Meanwhile, wood and concrete is combined with plants and books, aiming to transfer dynamic spaces to static spaces.

廊道(拍摄:曾江河)

廊道(拍摄:曾江河)

二楼影音室的地面如等高线,阳光躲过悬浮于风的勾玉“瓦”,洒下变幻的光影,建 筑与室内动态结合。闲坐于室,抬眼即赏山林:通透玻璃消弭了室内外边界,将周边山水引入眼帘,如登顶看山,亦如案几观画。室内柔和的灯光和室外潋滟波光交融,勾勒出远山近水的神韵,将余杭文化推上形象展示的高潮。

The upstairs cinema’s steps are as curved as contour lines, turning sunbeams piercing through tiles suspended in the wind into checkered light and shade on the ground. In this way, the architectural form is combined with inner spaces. Sit inside idly and look up into wooded mountains, it’s exciting that the boundary between exterior and interior is blurred by transparent glasses, bringing in surrounding scenery, which creates an illusion reality like reaching the peak as well as viewing a picture. The interaction of inner soft lights and outer glistening waves reflects the charm of faraway mountains and nearby water, representing the soul of Yuhang civilization.

(拍摄:啊光)

(拍摄:啊光)

立面的基本元素为象征江南的“瓦”。设计师 “以意补形”,运用参数化设计,将月牙状挂件和不锈钢细立柱拼贴成优雅写意的水纹立面,实现建筑的景观化:温润的光泽下,仿若精雕细琢的羊脂勾玉,氤氲出一片江南烟雨。

The basic element of facades is “Tile” representing Jiangnan. Driven by traditional method “Perfect the form with inner meaning”, Corrugated parametric design is applied to crescent-shaped pendants and slim stainless upstands suspending on facades, to landscape the building. Within vernal sunlight, hook-like glazed tiles appears to be delicate mutton-fat jade, drawing out a picturesque Jiangnan impression with misty rain.

楼梯(拍摄:啊光)

楼梯(拍摄:啊光)

地下原聚场(拍摄:程翔)

地下原聚场(拍摄:程翔)

二层休息区(拍摄:啊光)

二层影音室(拍摄:啊光)

二层(拍摄:曾江河)

二层洽谈(拍摄:啊光)

二层洽谈(拍摄:啊光)

抬眼山林,坐语杭渚。流光映身,咫尺天涯(拍摄:啊光)

室外—水景(拍摄:啊光)

项目区位

俯瞰(拍摄:孟令君)

概念:遇山则仰,以观高原;遇水则俯,以赏平远

概念:远观山景,近触行知

空间序列

生活体验中心B1

生活体验中心F1

生活体验中心F2

结构分析

建筑师:上海天华建筑设计

地点:中国 浙江 杭州 

主建筑师:聂欣、陈海涛

设计团队:粟憬维、高俊宁、白雪、路晓彤、刘文颖、石润祥、王璞